Op dinsdag 26 mei bundelden wij van Work Smarter onze krachten met Alexander Synhaeve en Gauthier Van Walleghem van recruitment marketing agency Tomorrow om samen een webinar op te zetten. 

Het doel van dit webinar? Een duidelijk beeld schetsen van hoe het er momenteel aan toe gaat op de vacaturemarkt. Maar ook tips om talent aan te trekken en te behouden met video marketing en employer branding passeren de revue.

Zin om te (her)bekijken? Het volledige webinar vind je helemaal onderaan.

Aan het begin van een crisis ontstaan altijd veel vragen, maar niet meteen de juiste antwoorden. Als onderneming heb je dan twee opties, namelijk afwachten tot de vragen beantwoord worden of zelf op zoek gaan naar antwoorden. Bij Tomorrow was het vrij snel duidelijk dat het optie twee werd. Daar rees namelijk al snel de vraag “Wat nu met rekrutering?”

Survey bij 100 bedrijven

Om een antwoord te vinden op hun vraag, werd er in het begin van de crisis besloten om een enquête te verspreiden bij ondernemingen uit verschillende sectoren. Een 100-tal ondernemingen – waarvan 30% startups en scale-ups en 70% KMO’s – vulden deze ook effectief in.

Het inzicht in de sector werd dankzij de bevraging bekomen, een eenduidig antwoord niet. Wel werd bevestigd wat iedereen al min of meer dacht. Het feit dat veel ondernemingen in het begin met de gedachte zaten om werknemers op technisch werkloos te zetten, of zelfs te ontslaan. Maar die gedachte leeft nu minder, merken ze bij Tomorrow. Bedrijven beginnen voorzichtig een andere vraag te stellen, namelijk “Wat nu met rekrutering nu de maatregelen versoepelen?”

Om die vraag op te lossen, hebben ze Bij Tomorrow, net zoals Work Smarter, gekeken naar het verleden. Dit deden ze aan de hand van onderzoeken van verschillende bedrijven, zoals bijvoorbeeld organisatie-adviesbureau Mckinsey & Company. In die onderzoeken werd een bevraging gedaan bij CEO’s over wat ze geleerd hebben over rekrutering tijdens de crisis van 2008

De conclusie van ieder onderzoek? Een crisis bleek voor hen het ideale moment om te rekruteren. Veel mensen waarmee je in het verleden mee in contact kwam, durven tijdens een crisis net wél de overgang te maken naar je onderneming. De kans bestaat dat waar ze nu werken, de sector ervan onstabiel is geworden. Dit zorgt ervoor dat de potentiële talent pool groter wordt tijdens een crisis.

Vergeet employer branding niet

Om die talent pool zo efficiënt mogelijk te benaderen, kan je als onderneming natuurlijk verschillende richtingen uit. Een populaire optie daarvoor was – voor de crisis – online employer branding. Wat staat voor: ervoor zorgen dat je als onderneming een goed imago uitbouwt en behoudt voor huidige en potentiële werknemers. Het doel hierbij is er zo voor te zorgen dat huidige werknemers langer blijven, maar ook dat potentiële werknemers een goed gevoel hebben bij je onderneming.

Net die online employer branding krijgt volgens Tomorrow klappen tijdens deze crisis. Veel ondernemingen geven hier weinig of geen budget meer aan uit, terwijl net nu de kosten lager zijn. Uit ervaring met eigen campagnes de afgelopen weken merkten ze dat:

  • De prijs om te adverteren lager is. Minder mensen adverteren dus er is meer bereik (tot 5x meer!) voor hetzelfde budget.
  • Nog steeds 1 op 2 werknemers passief naar een job zoekt. Er zijn ook minder vacatures, dus de kans dat deze werknemers je advertentie zien is groter. 
  • De doorklikratio tot dubbel zo groot is. Dit is net omdat er ook minder vacatures beschikbaar zijn.

Interesse in meer inzichten uit de enquête van Tomorrow? Bekijk het webinar hieronder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in