We worden overstelpt met fake news. Overal. Ook over Corona doet er heel wat compleet foute informatie de ronde, en dat is ronduit gevaarlijk. VRT NWS en Bothrs sloegen daarom de handen in elkaar om een chatbot te maken die op verzoek nieuwsberichten voor jou controleert – en fijntjes fileert.

Bothrs

Digitaal bureau Bothrs legde de eerste steen van het project. Zij zijn altijd al enorm gepassioneerd geweest door de digital user experience: “Hoe brengen we optimale digitale gebruikerservaringen naar de gebruiker, ongeacht zijn locatie?” Chatbots op Facebook lenen zich hier uitstekend toe. Mensen spenderen nu eenmaal veel tijd op Facebook en Messenger en krijgen er heel wat info voorgeschoteld, waar vanzelf tal van vragen uit voortkomen De perfecte plaats voor een goed gekalibreerde chatbot dus.

Een versnelling hoger

Via een kennis kwam Gil in contact met VRT Sandbox, zeg maar de experimentele speeltuin van de VRT. VRT NWS werd overstelpt met vragen van kijkers en lezers om zaken te factchecken. Dat deden ze al op hun website, maar daarmee bereikten ze lang niet iedereen. “Snel schakelen is een specialiteit van Bothrs, dus na een korte brainstorm was er 7 dagen later een werkend product.” 

De 3 functies op een rijtje

De factcheckbot laat zich op 3 manieren gebruiken:

  1. Je kan voorbije factchecks bekijken 
  2. Je kan je abonneren op dagelijkse of wekelijkse updates
  3. Je kan zelf iets doorsturen dat je wil laten checken

Je kunt dus niet met de chatbot in gesprek gaan. “Dat was gewoon niet mogelijk op zo een korte tijd”, zegt Gil. “Maar meer dan die 3 functies heb je niet nodig.” Dat lijken de gebruikers ook te vinden: de eerste dag kreeg de chatbot al 1500 mensen over de vloer, en zijn er 270 zaken op waarheid gecontroleerd.

Wil jij zelf iets laten controleren, of wil je eens door het archief aan fake news bladeren? Je vindt de Factcheckbot hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in