De huidige crisis is bijzonder lastig voor managers die een goede relatie willen onderhouden met hun teams. Thuiswerk is nu eenmaal niet per se bevorderlijk voor de band tussen managers en medewerkers, en sommigen hebben het moeilijk om hun grip te bewaren. Work Smarter ging in gesprek met Hana Belbecir van Intuo over de situatie waar managers zich in bevinden, en de handige cheat sheet waarmee Intuo wil helpen.

Hoop vragen

Intuo, een performancemanagement-platform voor HR en managers, ontvangt een pak meer vragen sinds het begin van de lockdown. “Managers zijn bang om hun grip te verliezen en weten niet hoe ze hun managementstijl moeten aanpassen,” vertelt Hana. “De manager die voorheen de tijd nam om aan het juiste bureau te passeren voor een kleine persoonlijke check-up, kan dit niet meer. Daarom heeft Intuo een cheat sheet voor managers opgesteld.”

Die werd opgesteld omdat velen niet de juiste tools gebruiken om op een correcte manier te managen vanop afstand, of die gewoonweg niet tot hun beschikking hebben. Het gratis te downloaden document bevat verschillende templates die HR en managers begeleidt om nu vooral aan remote managing te doen. 

Remote Questions

Een belangrijk onderdeel van dit hulpmiddel zijn de remote questions. Het nut hiervan is om op een goede manier te polsen hoe het gaat met de werknemers. Deze template bevat een checklist die focust op de werknemers en hun situatie. Einddoel voor de manager? Een goed beeld hebben van de mental wellbeing van zijn of haar medewerkers.

Het is niet altijd even makkelijk om op de hoogte te blijven van je werknemers en hoe het met hen gaat. Het zijn vragen waar je in alledaagse situaties op het werk misschien minder snel bij stilstaat. Maar nu het zogeheten ‘menselijk kapitaal’ van je bedrijf exclusief inlogt vanaf het thuiskantoor, zijn zulke vragen van levensbelang voor de werking van het bedrijf. Er kunnen veel zaken zijn waar de werknemer niet graag over praat. Met deze template probeert Intuo komaf te maken met de mogelijk schaamte die ze hebben over hun situatie. Je kan de vragen stellen in wekelijkse 1-op-1-gesprekken.

Daarin pols je naar de situatie met vragen zoals:

  • Hoe verloopt de transitie naar thuiswerk?
  • Werkt je medewerker met plezier of tegenzin van thuis uit?
  • Heeft hij/zij alles in huis voor vlot thuiswerk, zoals een snelle verbinding?
  • Krijgt hij/zij het nodige werk gedaan van thuis uit?

Retrospectie

Een andere template is er een die gaat over achteruit kijken. Op het einde van de week is het handig voor de manager om eens terug te blikken. Wat voor werk is er allemaal verricht geweest? Zo blijft de manager toch goed op de hoogte van het reilen en zeilen in zijn organisatie, ook al zit iedereen thuis.

Managers en HR moeten grip hebben op een team om de mensen betrokken te houden. Dat geldt elke dag van het jaar, maar zoveel te meer in COVID-tijden. In ongewone (en zeg maar onprettige) omstandigheden is tonen dat je om je mensen geeft het beste wat je als manager kan doen.

Nood om je managementstijl te herevalueren in het licht van de crisis? Je vindt de template van Intuo hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in