Door Frederik Hautain van AE, een Business & ICT Consultancy organisatie uit Leuven.

In minder dan 24u bouwde een team van AE innovation experts een toepassing die je helpt het aanraken van je gezicht te vermijden terwijl je op je computer werkt. 

Op donderdag 12 maart brak de coronacrisis echt los in ons land. Diezelfde dag staken een aantal AE consultants de koppen bij elkaar om te kijken hoe technologie kon helpen om besmetting met COVID-19 te voorkomen onder collega’s.

Onder de reeks preventieve maatregelen die de Vlaamse overheid verspreidde, stond onder meer de tip om je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken. Met die tip ging het AE-team aan de slag. In plaats van dit eenvoudig te communiceren, wilde het team iets doen dat meer impact had. In minder dan 24 uur bouwden ze Awaere, een online toepassing die registreert hoe vaak collega’s tijdens het werk van achter hun computerscherm hun gezicht aanraken.

Op die manier zet het team technologie in om mee te helpen de uitdaging van het coronavirus het hoofd te bieden en besmetting onder collega’s te voorkomen.

Waarom je gezicht niet aanraken belangrijk is

Iedere keer dat je je mond, ogen of neus aanraakt, vergroot je het risico dat een virus zich in je lichaam komt nestelen. Om de haverklap je handen wassen of ontsmetten is daarbij niet genoeg, want je raakt met je handen zonder er bij stil te staan voortdurend zaken aan – objecten waarop een virus als corona zich ook op kan bevinden. En vervolgens breng je die handen naar je gezicht. Zo’n 15 tot 25 keer per uur, volgens verscheidene wetenschappelijke studies.

Hoe Awaere werkt

Wanneer je de toepassing opent, kan je hem op de achtergrond laten draaien terwijl je je aan je dagtaak zet. Met behulp van facial recognition en machine learning, twee innovatieve technologieën die vaak ingezet worden in het kader van data science en analytics, herkent Awaere via je webcam de bewegingen die je met je handen en gezicht maakt. Telkens je handen je gezicht aanraken, weerklinkt er een subtiele buzzer om je hierop attent te maken. Zo leer je gradueel deze gewoonte af.

Aan de hand van Awaere slaagde AE erin het bewustzijn over deze handeling onder collega’s maximaal te krijgen. Daarom bieden we de toepassing graag ook extern aan.

Zelf gebruiken? Doe gerust! Awaere is volledig GDPR-compliant en houdt geen persoonlijke data bij. Gebruik de tool gratis via www.awaere.com en help zo de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan terwijl je werkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in