Björn Soenens – US correspondent en journalist voor de VRT – is misschien geen ondernemer, de West-Vlaming is ondernemend genoeg om niet bij te pakken te blijven zitten. Zelfs niet vanuit New York, waar het coronavirus als een hardnekkige storm door de staat raast. Tijdens ons Techmag interview, als deel van reeks over COVID-19, heeft hij 3 handige tips om deze moeilijke tijden met vlag en wimpel te doorstaan. 

#1 Gebruik negatieve gevoelens als energiebron  

Veel mensen worden geconfronteerd met emoties waarmee ze niet vertrouwd zijn. “Je merkt dat de samenleving beseft hoeveel nood ze heeft aan de dingen die ze voorheen vanzelfsprekend nam”, legt Soenens uit. “Ondernemer of niet – de mens als soort heeft ongelooflijk veel energie, en niemand kan zijn ei kwijt. We zitten in een collectieve gevangenis met onzichtbare tralies. Maar je hebt zelf de keuze of je daardoor het beste of het slechtste in jou naar boven laat komen.”

Zelf doet Soenens dat door zijn verontwaardiging als bron te gebruiken voor verhalen. “Dat drijft mij om het beste van mezelf te geven in mijn job. Zeker nu de strijd tegen fake news alomtegenwoordig is. Het feit dat fact checking noodgedwongen in het leven werd geroepen, is triest: het is gebaseerd op een wantrouwen tegenover elkaar.” 

#2 Wees menselijk, en schroef je winstprincipes terug 

Nochtans ziet Soenens ook veel meer menselijkheid, zelfs in een materialistische Amerikaanse stad als New York. Volgens de journalist kan dit corona-experiment twee richtingen uit: of we worden veel meer solidair, of anderzijds meer individualistisch. 

“Ieder individu staat nu op een kantelmoment”, zegt hij. “Dit is als een soort sociaal experiment waarbij onze reactie de toekomst zal vormgeven. In elk geval vind ik dat je als bedrijf, hoe moeilijk het ook is, je je vaste winstprincipes moet laten varen. Wie zich nu focust op het leveren van een bijdrage om zo een betere plek te maken van onze wereld, zal op lange termijn winnen. Zelf ben ik daar impulsief in – ik heb een Go Fund Me crowdfunding campagne opgezet voor Patrick van Rosendaal (De Belgische stadsgids die ook in New York woont, en financieel zwaar getroffen is door de crisis) zonder afwegingen te maken. Elkaar helpen zou nu eigenlijk het voornaamste doel moeten zijn.” 

#3 Bezin 

Tot slot ziet Soenens de coronacrisis als een opportuniteit om te bezinnen. Om te focussen op datgene wat écht telt. “Moeder Natuur is de enige baas, en dat roept weerstand op”, ondervindt hij. “Mensen verliezen controle, en dat vormt een grote mentale test. Het geeft iedereen de kans om zijn veerkrachtigheid te testen. Om de hand in eigen boezem te steken. Want filosofisch gezien is het niet slecht om te beseffen dat je slechts een klein deeltje bent in een veel groter systeem. Mij doet het beseffen dat ik niet onfeilbaar ben, dat ik misschien ook kan neerzijgen.”

Meer van dit? Volgende week verschijnt een nieuwe video, en vertelt Steven Van Belleghem wat de crisis betekent voor customer experience. Abonneer je hier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in