In tijden van crisis is cash nog meer king dan anders. Sales dalen, orders worden uitgesteld, klanten betalen later… Maar ondertussen blijven de kosten hoog. Veel ondernemers vrezen dan ook dat de coronacrisis hun onderneming zal opzadelen met een flinke financiële kater. Hoe kan je de continuïteit van je onderneming nog garanderen?

Focus op de korte termijn én op cash!

Niet de winst garandeert het voortbestaan van je onderneming, wel de cash op je rekening. Je betaalt je investeringen, lonen, leveranciers en leningen immers niet met winst, wel met cash. Cash en cashflowanalyse zijn daarom de belangrijkste aandachtspunten voor ondernemers die de financiële gevolgen van de coronaperikelen willen inschatten.

Hoe begin ik eraan?

  1. Bepaal hoeveel runway je nog hebt: hoeveel geld heb je nog en hoeveel maanden kan je hiermee overbruggen? Als uitgangspunt hiervoor kijk je naar je bankrekening. Hou hierbij ook rekening met eventueel beschikbare kredietlijnen bij de bank. Dit is de basis voor het uitwerken van een beknopt cashflowplan voor de komende 6 maanden.
  2. Breng vervolgens je inkomsten en uitgaven (wat niet per definitie hetzelfde is als opbrengsten en kosten!) in kaart, zo kan je de burn rate bepalen. Op vlak van inkomsten kan je o.a. natrekken welke klanten nog openstaande facturen moeten betalen en welke facturen nog opgemaakt kunnen worden. Maak ook een inschatting van de uitgaven tijdens de komende maanden: welke leveranciers moeten nog betaald worden? Welke aankopen kan je echt niet uitstellen? Vergeet hierbij zeker de lonen, huur en aflossingen van bancaire kredieten niet.
  3. Maak een best-case, mid-case en worst-case cashflowplan op. Op die manier weet je waar je onderneming geraakt wordt en in welke mate je zal moeten reageren.

Een beknopt cashflowplan geeft je een duidelijk zicht op de huidige en toekomstige situatie: hoeveel runway heb ik nog en welke acties kan ik ondernemen om die runway te verlengen?

Wat kan ik doen om cash te genereren?

Om je cashpositie te verbeteren kan je als ondernemer heel wat zaken zelf doen:

  • Stel investeringen uit: het is niet het moment om tijd- of kapitaalrovende projecten te lanceren. Focus op de core business.
  • Pivoteer (tijdelijk) je businessmodel indien nodig om in te spelen op de huidige noden.
  • Optimaliseer je werkkapitaal: volg je openstaande klanten op de voet op, evalueer je stockpositie op permanente basis en negotieer betalingsuitstel met je leveranciers.
  • Bootstrap je kosten: hou je kosten onder controle en ga na welke uitgaven uitgesteld kunnen worden.

Daarnaast kan je ook andere kanalen aanspreken:

  • De overheid: de overheid stelt een resem steunmaatregelen ter beschikking die ondernemers financiële zuurstof moeten geven, zowel op fiscaal (uitstel onroerende voorheffing/bedrijfsvoorheffing/BTW/personenbelasting en vennootschapsbelasting…) als sociaal (tijdelijke werkloosheid om economische redenen of wegens overmacht, uitstel of vrijstelling sociale bijdragen…) vlak. Ga na of jouw onderneming in aanmerking komt voor een hinder-/sluitingspremie of sectorgebonden steunmaatregelen (bvb voor toerisme).
  • De bank: ga met een duidelijk cashflowplan naar je bank en bespreek de mogelijkheden voor het uitstellen van kapitaalaflossingen of nieuwe (kortetermijn)leningen gewaarborgd door PMV waarborgfonds (crisiswaarborg). 
  • Denk na over alternatieve financieringsoplossingen die cash kunnen creëren zoals factoring (het ‘te koop’ aanbieden van je facturen zodat je sneller cash op je rekening hebt) of sale & lease back (verkoop van bijvoorbeeld een machine aan een leasingmaatschappij om deze machine vervolgens te huren).

Cash is dus KPI nummer 1: dagelijks en wekelijks moet je op de hoogte zijn van het effect van de maatregelen op je beschikbare liquiditeit. Maar vergeet tot slot niet aandacht te hebben voor de toekomst zodat je snel weer op volle toeren kan draaien eens de coronacrisis achter de rug is.

Dit artikel werd geschreven door Marijke Van de Sompele, financieel en strategisch experte bij funding agency The Harbour.

The Harbour helpt start-ups, scale-ups en kmo’s aan groeifinanciering via banken, business angels, fondsen… Kortom, The Harbour helpt waar nodig. Plan nu een gratis call in met een expert

Op 8 april geeft Marijke een webinar rond dit thema. Daarvoor kan je je via deze link inschrijven.
LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in