5 tips om ook in quarantaine productief en gelukkig te blijven

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, laten steeds meer bedrijven medewerkers thuiswerken. Ondanks de onmiskenbare voordelen ervan (wat langer in bed blijven liggen, iemand?) zijn er wel degelijk ook enkele valkuilen en uitdagingen. Met deze tips blijf je ook thuis efficiënt en gelukkig. 

1. Verdeel en beheers je tijd

Een van de gevaren van thuiswerken is dat de grens tussen huishouden, ontspanning en werk vervaagt. Verdeel daarom je tijd in blokken waarin je doorwerkt, pauze neemt en beschikbaar bent om te bellen of online meetings te houden. Communiceer duidelijk met je team hoe je je tijd indeelt. 

2. Definieer je taken

Thuis dreigt takenbeheer minder afgelijnd te worden. Leg op voorhand vast welke opdrachten je wanneer wil afwerken, en hoe je de taken in je team verdeelt. Zo vermijd je dat je met zeven dingen tegelijk bezig bent en niks gedaan krijgt, of dat je tot een kot in de nacht doorwerkt tot die ene taak af is. 

3. Blijf verbonden

Een fysieke isolatie van je collega’s hoeft niet te leiden tot silowerken of – erger nog – eenzaamheid. Hou de kantoordynamiek in stand door op gezette tijdstippen met je collega’s en team in contact te blijven. Maak gebruik van de aanwezige tools voor online meetings en filesharing, zoals Microsoft Teams, Slack, Google Hangouts of Vectera. 

4. Creëer een toegewezen werkruimte

Baken de grens tussen werk en vrije tijd ook fysiek af. Ooit al gemerkt hoe je op sommige plaatsen geïnspireerder of geconcentreerder werkt? Zoek de plaats waar je comfortabel kan werken en waar de afleidingen beperkt zijn. Dat hoeft zelfs niet thuis te zijn, misschien is een koffiezaak in de buurt wel je meest productieve plaats. 

5. Blijf niet te lang zitten

Vergeet niet om op tijd te bewegen: sta op tijd recht, stretch en ga een luchtje scheppen. Te lang blijven zitten kan een waslijst aan fysieke en mentale klachten met zich meebrengen. Daarnaast kan sociale isolatie een grote impact hebben op je welbevinden. Zit het werk erop? Begeef je dan zeker eens naar buiten om collega’s vrienden of familie te ontmoeten. Tenzij je griepsymptomen vertoont natuurlijk. 

Tip: stel een keukentimer in voor een bepaalde tijd. Zodra de wekker afloopt, neem dan een korte pauze. 

De voordelen van thuiswerken 

  • Productiviteit. Uit een onderzoek van Connect Solutions blijkt dat 77% van de thuiswerkers aangeeft productiever te zijn wanneer ze thuis werken. 
  • Stressreductie. Een verslag van US News ondersteunt die bevindingen met de conclusie dat thuiswerkers minder stress ervaren en een betere work-life balans hebben. 
  • Kostenbesparing. Naast een verhoogd welzijn van medewerkers, genieten werkgevers met een thuiswerkbeleid een heel aantal voordelen. Dat blijkt uit gegevens van Global Workplace Analytics

Ook Silverfin schreef een blog over hun ervaring met remote working, die we graag met je delen. Heb jij ook tips en tricks om thuiswerken efficiënt te laten verlopen? Deel ze met onze community!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in