Work Smarter ging op zoek naar technologieën die door de crisis in een stroomversnelling kwamen. In het eerste blogartikel hebben we het over een technologie die sowieso al aan populariteit won, crisis of niet: mobiel betalen. 

We bekijken kort waar de technologie vandaan komt, klopten aan bij betaalapplicatie Bonsai voor enkele voordelen van betalen met QR-code en spraken met Teamleader-collega Jonathan Bovijn, buiten zijn uren ook bezieler van het betaalplatform Billy.  

We zagen het pre-corona al meer en meer opduiken bij de lokale bakker of slager: een QR-code aan de kassa of NFC-streepjes op de betaalterminal. Het zijn allebei relatief recente manieren om mobiel te betalen die net nu een enorm groot voordeel hebben tegenover cash geld: ze zijn namelijk volledig contactloos.

Voor velen onder ons was cash geld al enigszins oud nieuws, maar volgens Febelfin, de Belgische Federatie van de Financiële Sector, werd vorig jaar nog 63% van de aankopen cash betaald. Dat zijn veel munten, briefjes en vooral aanrakingen in een wereld waarin handelaren zoveel mogelijk fysiek contact met klanten moeten vermijden.

De nieuwe in de klas

Mobiel betalen heeft verschillende vormen en varianten, maar wij hebben het over de twee populairste, namelijk betalen via een QR-code of door middel van NFC of Near Field Communication. 

NFC, een techniek waarbij chips of apparaten contactloos met elkaar communiceren, is de langst gebruikte in België. De technologie verscheen voor het eerst in 2006 in een – hoe kan het ook anders – Nokia. Het was betaalgigant Worldline die pas 11 jaar later met de primeur in België ging lopen en de technologie gebruikte voor in-store mobiele betalingen. Volgens Worldline was het vanaf dat moment “niet meer nodig om nog een fysieke kaart uit je portefeuille te halen”, maar na 3 maanden bestond nog maar 0,4% van de betalingen via Bancontact uit contactloze betalingen. De grote stormloop bleef dus uit.

Ook huidig marktleider Payconiq by Bancontact, toen nog gewoon Payconiq, zag in hetzelfde jaar potentieel in mobiel betalen. De mobiele applicatie introduceerde de mogelijkheid om te betalen met een QR-code destijds aan zijn gebruikers. Twee jaar – en een fusie met betaalapplicatie Bancontact – later, zijn er al meer dan 290.000 betaalpunten in België waar met de Payconiq by Bancontact-applicatie betaald kan worden. 

Internationale betaalgigant PayPal sprong midden mei ook op de contactloze trein. Consumenten kunnen sindsdien in zo’n 30 landen betalen met hun PayPal-app via een QR-code, om zo elk fysiek contact te vermijden. Het bedrijf helpt hierdoor niet alleen mee tegen de verspreiding van het virus, maar het neemt zo ook deel aan een markt die al groeiende was voor de crisis.

QR-codes: hét te kiezen pad volgens Bonsai

Meer bedrijven kiezen voor mobiele betalingen in de winkels. Daar speelt ook Bonsai, de betaalapplicatie die een boom plant per 10 betalingen, gretig op in. Naast een voorkeur voor duurzaamheid heeft de start-up als een van de weinigen in België een licentie bij de Nationale Bank van België, en wil ze op lange termijn als vaste waarde op de markt komen. Hun weapon of choice? De QR-code. Maar is dat nu écht de beste optie? Of toch maar een betaalterminal met NFC?

Het antwoord is vrij simpel volgens Jelle Baats, sales manager bij Bonsai. “Mobiele betalingen zijn in het algemeen de toekomst, dat stond al lang vast voor ons. Maar QR-codes hebben nog eens het extra voordeel tegenover NFC dat er geen fysieke terminal aangekocht moet worden door de handelaar”. 

“Buiten die extra kost, biedt de smartphone zelf ook gewoon meer voordelen dan een betaalterminal. Zo kun je verschillende extra features toevoegen aan een betaalapplicatie, terwijl dat met een betaalterminal al moeilijker is. Wij hebben bijvoorbeeld onlangs een loyalty feature toegevoegd aan onze applicatie.”

Over de impact van de coronacrisis op mobiel betalen is Jelle zijn visie duidelijk: “De crisis is volgens mij een accelerator geweest in een trend die wij zelf al even zagen aankomen. We merken al sinds september 2019 dat er meer interesse is in mobiele betalingen. Maar dat betekent niet dat het geen moeilijke periode was voor ons, integendeel. Onze doelgroep is net studenten en horeca. Voor ons viel dus veel verkeer weg.” 

Mobiel betalen in de praktijk met Billy 

Tot zover de technologie. Maar wat met de praktijk? Wordt mobiel betalen echt de toekomst van het hele horeca- en winkelgebeuren? Schuiven we binnenkort de fysieke menukaart op tafel opzij om meteen door de opties te scrollen op onze smartphone én om daar vervolgens ook mee af te rekenen?

Volgens Jonathan Bovijn, founder van betaalplatform Billy, wel. Hij richtte de start-up nog voor de coronacrisis op nadat hij merkte dat betalen op café veel efficiënter kon: “Zo zat ik met co-founder David op café in Gent waar we na het bestellen zo’n onaantrekkelijk zwart bakje kregen, zodat de ober de bestelling aan tafel kon brengen” vertelt hij. “Onze eerste reactie was dat dat veel praktischer kon. Met je smartphone bijvoorbeeld.”

Daardoor richtten ze Billy op. Het bedrijf richt zich vooral op horecazaken en heeft als grootste doel om obers tijd te besparen. “Want op alle praktische zaken, zoals bestellingen opnemen en afrekenen wordt enorm veel tijd verloren. De werking van ons systeem is simpel: je plaatst je bestelling via de website en betalen doe je via een QR-code op je tafel. Zo hoef je niet aan de bar te wachten om te bestellen, wat nu trouwens ook niet meer mag volgens de veiligheidsvoorschriften.”

“Toegegeven, onze activiteiten met Billy stonden even op een laag pitje vanwege andere prioriteiten”, geeft Jonathan aan. “Ook de hype rond QR-codes was even weg, maar je ziet ze nu bijna overal verschijnen omdat we in een digitale versnelling komen. Voor de crisis waren horeca-uitbaters vaak wel enthousiast, maar ze twijfelden of hun klanten het wel gingen gebruiken. Die twijfel is nu bijna volledig weg.”

Dat zelfde verhaal hoor je ook bij de horeca-uitbaters. “Concrete cijfers hebben we nog niet, maar een van onze klanten gaf gisteren nog aan dat op drukke momenten ongeveer 90-95% van zijn bestellingen via Billy verlopen. Zowel voor hem als zijn klanten scheelt dat een pak, omdat er minder heen-en-weer geloop is van en naar de bar. Het is gewoon ontzettend handig. Ik ben er zeker van dat mobiel bestellen en betalen de komende tijd definitief zijn plaats zal opeisen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in