De corona-maatregelen hebben voor heel wat bedrijven een onmiddellijke invloed op hun cashflow en liquiditeit. Eén van de manieren om deze te verbeteren is ervoor te zorgen dat je klanten sneller gaan betalen. Om te weten te komen in welke mate bedrijven van plan zijn om dit te gaan doen deden Unpaid en Worksmarter.eu een online bevraging.  

Op basis van de antwoorden van meer dan 150 bedrijven blijkt dat meer dan de helft van de bedrijven (57%) van plan is om dit vanaf nu strakker te gaan opvolgen. 26% gaat de teugels dan weer wat vieren terwijl 17% er nog niet over heeft nagedacht.

Tijd om je debiteurenbeheer te ontwikkelen

Naast de vele nadelen levert de Corona-crisis ook een paar opportuniteiten op. Voor het eerst hebben een aantal ondernemers de tijd om te kijken naar zaken waar ze normaal niet toe komen. Debiteurenbeheer blijk, zeker bij de kleinere ondernemingen, een van die punten te zijn die aan de aandacht ontsnappen.

De tijd die nu vrijkomt is ideaal om hiernaar te kijken. Met een paar eenvoudige ingrepen kan je er reeds voor zorgen dat je debiteurenbeheer vanaf nu en in de toekomst een pak strakker wordt gevoerd.

  1. Zorg voor duidelijke facturen.
  2. Zorg voor duidelijke algemene voorwaarden. Zo maak je het afdwingen van de betaling van je factuur een pak makkelijker. 
  3. Bepaal voor jezelf hoe je je debiteurenbeheer gaat aanpakken. Hoe snel na de vervaldag stuur je een aanmaning, hoeveel herinneringen wil je sturen? Stuur je aangetekend of niet? Wat doe je indien er na je laatste herinnering nog niet werd betaald.
  4. Probeer het proces zoveel mogelijk te automatiseren. Het opvolgen van onbetaalde facturen vraagt veel tijd en creëert weinig directe meerwaarde. Bijna niemand vindt dit leuk. Gelukkig bestaan er heel wat programma’s die je hierbij kunnen ondersteunen. Bekijk ook of je dit binnen de bestaande software die je gebruikt niet kan automatiseren. Heel wat boekhoud- of CRM-pakketten hebben dit reeds voorzien. Daarnaast bestaan er ook heel wat speciaal hiervoor gemaakte oplossingen. Allen zorgen ze ervoor dat je sneller betaald wordt met minder administratieve inspanningen.

Strenger of minder streng?

Heb je reeds een goed werkend debiteurenbeheer? Blijf dan gewoon de regels die je voor jezelf hebt opgesteld verder volgen. Kijk ook eens of ze wel overal goed worden toegepast en besteed misschien wat extra aandacht aan die dossiers die al te lang aanslepen.

Heb je nog geen of weinig interne regels? Dan is dit de ideale periode om hiermee op te starten. Hou hierbij steeds rekening met de reeds gemaakte afspraken en betalingstermijnen. Het is waarschijnlijk niet nodig om deze te gaan verstrengen maar wel om het naleven ervan af te dwingen.

Deze blog werd geschreven door Dirk Dewulf, General Manager van Unpaid, dat bedrijven bijstaat bij het innen van onbetaalde en onbetwiste facturen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in