Op dinsdag 12 mei organiseerden we samen met Matthias Browaeys van WinWinner een webinar rond crowdlending. In dit webinar maakt hij je warm voor het concept en zorgt hij ervoor dat je op het einde klaar bent om financiering op te halen bij het brede publiek.

Zin om te (her)bekijken? Het volledige webinar vind je helemaal onderaan.

Wanneer we in tijden van crisis denken aan geld, dan denken we meestal aan besparen, niet aan geld ophalen. Wie echter op dit moment op zoek is naar kapitaal, vindt in crowdlending een tactiek die kan werken. Sterker nog, het kan voor veel bedrijven zelfs dé ideale manier zijn om financiering op te halen.

Crowdlending, is dat hetzelfde als crowdfunding?

Je kent wellicht de term crowdfunding, een concept waarbij je als onderneming (of als particulier) geld ophaalt om een bepaald project te realiseren. Crowdlending is eigenlijk een specifieke vorm van crowdfunding: je haalt als onderneming geld op bij het publiek, en dit in de vorm van leningen.

Je lanceert met andere woorden een publieke campagne waarin je je onderneming en financieringsnood voorstelt en gaat op die manier op zoek naar mensen die jouw onderneming geld willen lenen. In ruil krijgen zij een financiële beloning, in de vorm van een rente.

Door geld op te halen kunnen ondernemingen de liquiditeitskrapte die als gevolg van de coronacrisis is ontstaan, enigszins opvangen. Die (quasi-)eigen inbreng is heel belangrijk om als ondernemer verdere stappen te ondernemen, zoals aankloppen bij de bank of andere grotere investeerders voor bijkomende financiering.

Maar een crowdlendingcampagne is veel meer dan geld ophalen: het is ook een manier om je fans op een nieuwe manier te betrekken bij je bedrijf én om je netwerk uit te breiden. Door jouw kredietgevers te betrekken bij de onderneming – bijvoorbeeld via een jaarlijks event voor investeerders – maak je van hen ambassadeurs van jouw bedrijf. En dat is natuurlijk een goede manier om je naamsbekendheid te vergroten. Naast de financiële boost van leningen ophalen is de commerciële boost van een geslaagde crowdlendingcampagne dus zeker niet te onderschatten.

Het recept tot een succesvolle crowdlendingcampagne

Buiten eenmanszaken kunnen praktisch alle ondernemingen op gelijk welk moment starten met crowdlending. Wel moeten er volgens Matthias enkele – 7 om precies te zijn – stappen ondernomen zijn, alvorens je een crowdlendingcampagne opstart:

  1. Creëer een sterk verhaal
  2. Weet wat je financieringsnood is
  3. Communiceer en zorg voor een realistische en aantoonbare terugbetalingscapaciteit
  4. Zorg voor een duidelijke mix in je financiering:de via een crowdlendingcampagne opgehaalde leningen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om je positie bij de bank te versterken om bijkomende financiering binnen te halen
  5. Maak je campagne publiek
  6. Verzorg je administratie gedurende het hele proces
  7. Betrek je investeerders: hou hen op de hoogte van de zaken die jouw onderneming kan realiseren dankzij hun investering.

Meer weten? Bekijk het webinar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in