Misschien is uw bedrijf de voorbije weken verplicht in lockdown gegaan of stonden uw activiteiten door de coronacrisis noodgedwongen op een laag pitje. Maar stilaan wilt u zich voorbereiden op uw heropstart. Met deze gids laat u uw medewerkers veilig en gezond opnieuw aan de slag gaan.

Heropstarten in 5 stappen

Enerzijds hebben uw activiteiten een tijd stilgelegen, anderzijds komen uw medewerkers terug met tal van vragen en onzekerheden. Een doordachte aanpak van de heropstart van uw activiteiten is dus geen overbodige luxe. Die doordachte aanpak namen we bij Mensura onder de loep en schreven we uit in 5 stappen.

Stap 1: bereid de heropstart grondig voor

Stap 2: breng uw werkvloer in regel

 • Stel heldere omgangsregels op.
  Met een aantal ingrepen zorgt u ervoor dat de social distancing en de hygiëneregels gerespecteerd blijven, zowel tussen uw medewerkers onderling als tijdens contacten met klanten en leveranciers.
   
 • Start uw werkvloer veilig op.
  Van machines inschakelen over vergaderruimtes herindelen tot noodplannen aanpassen: met onze infofiches weet u waarop te letten.
   
 • Zorg voor een schone werkomgeving.
  Naast voldoende handhygiëne bij uw medewerkers is ook grondig onderhoud van de werkplek en -middelen cruciaal om verspreiding van het coronavirus te vermijden.
   
 • Wees aandachtig voor de gezondheid van uw medewerkers.
  Wie symptomen heeft, vertrekt naar huis. Maar wat met de mentale gezondheid van uw werknemers? En kunnen uw hulpverleners (EHBO) veilig werken? Bekijk onze adviezen.

Stap 3: communiceer vóór de startdag

 • Bezorg uw werknemers alle nodige info.
  Bij voorkeur nemen uw medewerkers deze info door vóór de eerste werkdag. Om u daarbij te helpen beschikt Mensura over een gratis sectorspecifieke e-learning voor uw werknemer(s).
   
 • Licht uw klanten en leveranciers in.
  Informeer hen en eventuele andere betrokkenen (bv. freelancers, onderaannemers, consultants) over uw heropstart en de coronamaatregelen die u hanteert.

Stap 4: besteed aandacht aan de opstartdag

 • Check of iedereen de maatregelen kent.
  Overloop de coronamaatregelen rond hygiëne en social distancing nog eens met uw werknemers op de opstartdag.
   
 • Neem ongeruste gevoelens serieus.
  Werknemers die nood hebben aan een vertrouwelijk gesprek, kunnen bij Mensura terecht. Met onze poster en video maakt u dit bekend op de werkvloer.

Stap 5: blijf de maatregelen strikt opvolgen

 • Durf elkaar aan te spreken.
  Alle maatregelen naleven is soms lastig in de dagelijkse rush. Maar hoe geeft u iemand feedback hierover? Gebruik deze tips of schakel uw coronacoördinator in.
   
 • Betrek uw leidinggevenden.
  Zij spelen een cruciale rol om hun team mee te motiveren om de coronamaatregelen op de werkvloer na te leven en elkaar aan te spreken op onvoorzichtig gedrag.
   
 • Blijf updates communiceren.
  Check regelmatig deze gids voor info en tips over uw sector. Voor veelgestelde vragen rond corona kunt u terecht op coronaophetwerk.be.  
   
 • Evalueer de maatregelen regelmatig.
  Welke maatregelen werken goed op uw werkvloer en welke niet? Door op vaste tijdstippen te evalueren, stuurt u tijdig bij indien nodig.
   
 • Hou rekening met besmettingen.
  Valt een werknemer uit door een coronabesmetting, tref dan praktische maatregelen om de gezondheid van de collega’s te vrijwaren en hen gerust te stellen.

Deze blogpost werd geschreven door Mensura en is onderdeel van hun heropstartgids. Zit je nog met vragen? Neem contact op met een van hun vertrouwde contactpersonen of via hun regionaal kantoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in