iVOX deed onderzoek naar de impact die het nieuwe coronavirus op bedrijven zal hebben. Een enquête bij 250 ondernemers wees uit dat maar liefst één op drie vreest voor de toekomst van hun bedrijf. Maar er is ook positief nieuws: de crisis overtuigt veel kmo’s van het belang van digitalisering en thuiswerken. 

De opkomst van het coronavirus en de impact daarvan op onze economie baart veel Belgische kmo’s zorgen. Meer dan 6 op de 10 (65%) verwacht een negatieve impact op de omzetcijfers als gevolg van de coronacrisis, zo blijkt uit de bevraging in opdracht van Teamleader. Een derde van de bevraagde ondernemers geeft aan zich vandaag zorgen te maken over de toekomst van zijn bedrijf, en had al te kampen met geannuleerde bestellingen als gevolg van de coronacrisis.

De impact van het coronavirus laat zich steeds sterker voelen bij kmo’s. Door de sluiting van scholen en horecazaken zien ondernemingen ook meer en meer de ernst van de zaak in. In snel tempo kiezen bedrijven er daarom voor om medewerkers van thuis uit te laten werken en zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Helft van de ondernemers wil ook op andere momenten meer thuiswerk 

De druk die deze crisis op de Belgische en Europese economie zet, dwingt kmo’s om lessen te trekken uit de situatie en dat zien we ook terug in de cijfers. Meer dan de helft van de bevraagde ondernemers (56%) geeft aan dat ze hun medewerkers in de toekomst meer vrijheid willen geven om van thuis uit te werken. Eén op de twee kmo’s (53%) wil in de toekomst ook meer inzetten op digitalisering en daarmee uitdagingen als het coronavirus beter het hoofd te kunnen bieden.

Ondanks de grote onzekerheid die gepaard gaat met de opmars van het coronavirus, valt het doorzettingsvermogen van de Belgische kmo op: maar liefst zeven op de tien bevraagde ondernemers (71%) geven aan dat ze nu merken dat kmo’s en bedrijfsleiders er keer op keer in slagen om crisissen te doorstaan en daarbij niet enkel op de overheid willen rekenen. 

Meer dan 300 ondernemingen dragen hun steentje bij om besmettingscijfers te stabiliseren

Om ondernemers bij te staan in tijden van corona lanceerde Teamleader dit online platform voor praktische tips. Onder meer UNIZO, Madewithlove, Telenet en Flanders Investment & Trade willen je met concreet advies helpen om deze moeilijke tijden het hoofd te bieden. 

Daarnaast is er ook de ‘Staying Home Club’, waarmee Teamleader bedrijven willen aanmoedigen om zoveel mogelijk medewerkers thuis te laten werken. Al ruim 300 ondernemingen lieten inmiddels weten dat thuiswerk bij hen verplicht of optioneel is. Schrijf je bedrijf dus snel in om een positief verschil te maken: door binnen te blijven, zorgen we ervoor dat minder mensen besmet worden.  

Teamleaders CEO Jeroen De Wit vraagt ook dat de Belgische overheden werk maken van een soepelere regeling rond tijdelijke werkloosheid. “Het is niet ondenkbaar dat de impact van het coronavirus zich laat voelen op een termijn van maanden”, zegt De Wit. “Ondernemers die erin slagen zich op korte termijn in te dekken voor de ergste gevolgen, mogen we niet afstraffen door de piste van tijdelijke werkloosheid gesloten te houden. Integendeel, bedrijven die proactief reageren op corona moeten we net belonen.”

Als maar liefst 6 op 10 van de Belgische ondernemers verwacht dat het coronavirus hun jaaromzet negatief zal beïnvloeden, lijkt 2020 weinig beloftevol. Maar moeten we die kwalijke verwachtingen ook inlossen? Dat hoeft niet het geval te zijn. Door te investeren in thuiswerk en digitalisering, kan je nieuwe financiële groei mogelijk maken. Bovendien geven we een solidair signaal wanneer we waar mogelijk medewerkers van thuis uit laten werken: let’s flatten the curve together!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in