“Geen geld? Geen marketing!” is slecht advies. Zelfs als de geldkraan dicht gaat, zijn er manieren om je bedrijf of product in de verf te zetten voor weinig centen. Je moet je meest creatieve pet opzetten, en er komt wat doehetzelverij bij kijken, maar het kan.

Phil Blondé, Creative Director van reclamebureau Friendship, schreef onderstaande blog. Als duwtje in de rug voor wie de handen uit de mouwen wil steken en zonder budget aan DIY marketing wil doen.

Eerst en vooral. Goed bezig. Je hebt de voorbije drie maanden volop gewerkt om je bedrijf of merk door deze crisis te loodsen.
Toen op 13 maart de crisis begon, was de reactie van heel wat merken en bedrijven dezelfde. Meteen alle marketingbudgetten bevriezen en eerst even in een hoekje schuilen en huilen. Het duurde niet lang of de eerste telefoons en mails van onze klanten en merken rolden binnen. Campagnes werden geannuleerd en uitgesteld aan de lopende band.
Ik hoor een van onze project managers nog vol overtuiging vertellen: “Ik snap de bezorgdheid, maar nu stoppen met communiceren is nefast voor de verkoop en aanwezigheid. Die is op dit moment net super belangrijk.” Tevergeefs.
Zelfs Henry Ford, uitvinder van diezelfde lopende band, wist dit een eeuw geleden al:
“Stopping advertising to save money is like stopping your watch to save time.”

Enkele weken vlogen voorbij. De lockdown begon. De hamsteraars staken hun karren en zakken vol. Zoom- en Team-calls werden eindelijk ingeburgerd. We applaudisseerden elke avond. Mondmasker-marketing werd geboren. Corona-kilo’s verschenen. Files verdwenen. Plots was er ook Powerpoint-vrijdag.
Dat moment zorgde voor een ommekeer.
De maandag erna begon de telefoon weer te rinkelen en merkten we dat bedrijven opnieuw adem vonden. Maar budget? Nope.

Een reclamebureau is jouw ideeënfabriekske, your secret weapon en hun taak is ervoor zorgen dat je de beste ideeën hebt en dat deze ook kwalitatief en top worden uitgevoerd. Het is tenslotte het imago en smoel van jouw merk of bedrijf.
Maar komt er ook iets uit als de geldkraan tijdelijk droog staat?
Kijk, er zijn heel wat redenen om niet te stoppen met reclame maken maar als het budget nu eenmaal bevroren is, dan kan je weinig doen. Of toch?

Hoe moeilijk kan dat zijn?

Er zijn vandaag heel wat manieren om zelf je reclame en content te maken. In crisistijd moet je nu eenmaal zelf de handen uit de mouwen steken. In de volgende paragraaf neem ik je mee doorheen een simpel werkproces dat je kan helpen je eigen content of campagnes te maken.

Work with what you have

Hoe begin je er aan?
Met een dik cliché: een wit blad en een zwarte stift. Geen post-it-vodje of printerpapier. Neem jezelf een ambitieus A3-blad. En o ja, even geen schermen in de buurt.

Denk eerst een kwartier na over je klanten.
Wat hebben zij nodig op dit moment van jouw bedrijf of merk? Waarmee kan ik mijn klanten helpen in deze rare tijden of in de nabije toekomst? Wie kunnen we helpen met ons bedrijf of merk? Wat heeft iedereen nodig en kan ik iets doen?
Als je niet meteen op een inzicht komt, beantwoord dan deze vraag in 1 zin: Waarom bestaat mijn bedrijf of mijn merk nog?
Schrijf jouw antwoorden in maximum 5 kernwoorden neer.

Op dit moment zou je al enkele lijnen op je blad moeten hebben staan, waarbij je de focus op de noden van je klanten legt. That was the easy part.

Voor we aan de verdere uitwerking denken, lijst je eerst ook op welke verspreidingskanalen je zelf in handen hebt en die gratis of goedkoop zijn. Als je er niet tevreden over bent, vraag dan raad aan vreemden of vrienden. Zij hebben vaak ideeën waar je zelf nog niet aan dacht.

Een idee of twee

Dan heb je een idee nodig. Dat wat je net neerschreef, doorvertaald in een idee. Of twee.
Voor heel wat mensen is dit het moeilijkste deel.
Omdat dit wel wat denkwerk en ervaring vraagt, is er natuurlijk een easy way out.
In tijden van crisis kiezen we best voor de meest efficiënte en best werkende reclamevormen: de product- of dienstdemonstratie.

Kiss more

Vervolgens. Op welke manier kan je jouw product of dienst laten zien of gebruiken, relevant aan vandaag of aan de situatie waarin we leven? Wanneer je hiervoor een idee bedenkt, hou dan zeker de KISS-methode in gedachte: Keep It Simple & Stupid.

Teken dit idee in 3 simpele stappen uit, op het A3-blad.

Als het vinden of creëren van een idee een struikelblok vormt, dan roepen de meeste mensen snel de makkelijkste en goedkoopste hulplijn in: Google de Almachtige.
Ik googel een key word, zet het op Google Images en ik zie wel wat verschijnen.
Echt originele insteken zal je er niet vinden, maar soms helpt het je wel om een kortetermijnoplossing te vinden.

Als je zoiets wil doen, raad ik je aan om niet te googelen, maar jouw key words in te geven op Youtube, Tumblr, TikTok of Pinterest. Hier ga je meer ontdekken dan op de eerste pagina van Google, waar al jouw concurrenten ook al zijn gaan rondneuzen.

Twijfelen is dodelijk

“Is dit idee OK?” De twijfel slaat toe en zorgt voor paniekerige onzekerheid. “Zou ik dat wel doen? Is het wel goed genoeg?”
Hierbij 3 vragen die je kan beantwoorden om je idee te beoordelen.

Zet jezelf in de schoenen van je concurrent. Zou dit idee jouw concurrent verbazen of jaloers maken als je het zou doen? Zo ja, doe het dan. In tijden van crisis moet je anders durven zijn.

Zou je dit idee uitvoeren met je eigen geld? Zo ja, go for it. Zo niet, herwerk het tot je echt overtuigd bent.

Als er een museum van mijn bedrijf of merk zou bestaan, zou dit idee er dan inpassen?
Zo ja, begin eraan!

Honey, I shrunk the budget

OK, je hebt een idee.

Foto, filmpje, affiche of wat dan ook. Je wil dit op een deftige manier maken en uitvoeren.
Budget voor een productiehuis of reclamebureau is er amper of niet. Niets is gratis, dus voorzie een maximum minibudget.
Ook al heb je maar een paar euro, als je zelf aan de slag gaat, zijn er massa’s mogelijkheden.
Gebruik simpelweg alles wat de wereld te bieden heeft.

Film zelf met je smartphone. (Get over it, de kwaliteit is echt wel OK en mensen zijn het gewoon.)
Gebruik apps zoals Viddyoze en voel je plots een top videomonteur.
Ook Splice en Quick kunnen hiervoor helpen, of probeer eens een stop-motion app.

Dit soort creatieve apps zijn vandaag gebruiksvriendelijker dan ooit tevoren en toegankelijk voor iedereen. Meer nog, het aanbod is zo groot dat je er heel wat inspiratie kan door krijgen.

Heb je een meer specifieke nood? Check fiverr.com en vraag het aan een getalenteerde Amerikaan of Indiër voor een paar dollar. Let wel op! Goede briefing en sturing is erg belangrijk hier. Hoe duidelijker je uitlegt wat je nodig hebt, hoe minder gedoe en hoe goedkoper. Van logo makers, tot 3D-animators of stem-imitatoren… je hebt massa’s mogelijkheden.
Dit is een gezellige en goedkope supermarkt van talenten wereldwijd.

Geen tijd, geen tijd, geen tijd

Is prutsen met apps en amateur-Photoshop niets voor jou?
Geen probleem. Als je zelf je marketing in handen wil pakken, probeer vooral zo vaak mogelijk een bedrijf of merk te zijn dat mensen blij maakt. Zo simpel kan het zijn.
Niet alleen met je product of dienst, maar ook met de persoonlijkheid van het bedrijf.
Zeker in tijden van crisis staan mensen open voor veranderingen en experiment. Meer dan ooit tevoren. Gewoon proberen. Brands who give back, will get the return.

En anderzijds kan je nog altijd naar je reclamebureau bellen en hen vragen of er geen overeenkomst kan gesloten worden. Elk agentschap zou de flexibiliteit moeten hebben om oplossingen en ideeën te vinden voor een samenwerking in crisisperiodes, want dat is net
onze job. Oplossingen en opportuniteiten vinden.

Als jouw bureau dat weigert of niet kan, shop dan bij een ander.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in