De eventsector: ze zaten, zitten en blijven vermoedelijk nog even in de hoek waar de klappen vallen. Het goede nieuws in juli – waarbij events tot 400 personen in de buitenlucht toegestaan waren – was dan ook zeer welgekomen. Althans, voor zolang het duurde. Want nu het virus weer heropflakkert, wordt de wonde die de sector de eerste keer opliep alleen maar dieper.

Work Smarter sprak met Tom Bellens, CEO van communicatiebureau Push To Talk, om te weten te komen hoe hij deze crisis beleeft en hoe de toekomst van de eventsector er volgens hem uitziet.

Eerst een kleine kanttekening: wat heet ‘een event’? “Veel mensen associëren events met festivals en een hoog fun-gehalte, terwijl de eventsector bestaat uit veel meer dan dat,” benadrukt Tom. “Met Push To Talk staan we officieel gecatalogeerd als evenementenbureau, maar wij zetten meer in op professionele en inhoudelijke business-evenementen die bedrijven helpen om hun cultuur tot leven te wekken.”

Meer onderscheid dankzij Corona

Voor Push To Talk voelde de sluiting extra zuur, omdat ze meteen actie hebben ondernomen om COVID-safe aan de slag te kunnen. “De eventsector heeft als eerste alles moeten dichtgooien, terwijl wij eigenlijk 4 à 5 weken na de heropstart van de eerste sectoren perfect volgens de maatregelen terug mee van start hadden kunnen gaan. Dit omdat wij geen massa-evenementen organiseren en we de social distance ook perfect kunnen garanderen.”

“Hoewel het lastig was, hebben we het verbod op het organiseren van fysieke events natuurlijk gevolgd,” vult Tom aan. “Om te vermijden dat in de toekomst de volledige sector weer dicht moet, hebben veel bedrijven nagedacht over het maken van een onderscheid tussen events voor plezier en zakelijke events waarbij bvb de anderhalvemeterregel probleemloos kan worden gerespecteerd. Je kan nu eenmaal niet elk event over dezelfde kam scheren.”

Toch kwam volgens Tom de tweede golf te vroeg om al structurele veranderingen door te voeren binnen de sector. “Heel veel bedrijven dachten de eerste golf uit te zweten om daarna gewoon terug aan de slag te kunnen, maar met minder omzet of winst. Die komen nu in de problemen omdat de sector nog steeds kreunt onder de problemen uit de eerste golf. Vandaar de verschillende faillisementen die nu aangevraagd worden.”  

“En ook de officiële heropstart van de eventsector in de toekomst wordt niet makkelijk. Het grootste probleem is dat er bij fysieke events soms enige tijd ligt tussen een mogelijke opstart en een effectieve uitwerking van het evenement. Dit terwijl een café of een kapper bijvoorbeeld de dag na opening al omzet en winst kan maken.”

COVID Event Risk Model

Gelukkig zijn er ondertussen wel al iets meer initiatieven om de eventsector te helpen. “Zo was er begin juli de komst van het COVID Event Risk Model of CERM” vertelt Tom. Het model, ontwikkeld dankzij een samenwerking van wetenschappelijke experts, gespecialiseerde onderzoekers, De Alliantie van de Belgische Event Federaties en Tom zelf, helpt organisatoren inschatten of hun evenement voldoet aan de voorwaarden om te mogen plaatsvinden.

“Met dit model proberen we om de risico’s van een event in te schatten. Hoge risico’s proberen we lager te zetten door bijvoorbeeld een indoor event te verplaatsen naar buiten. Maar ook zaken waar je niet meteen aan zou denken zijn hierin opgenomen. Bijvoorbeeld of er geroepen zal worden op het event – denk maar aan een festival – wat de kans op de verspreiding van speekselpartikels en bijgevolg de kans op besmetting verhoogt.” 

Toch betekent groen licht voor de matrix niet meteen groen licht voor het event benadrukt Tom. “Want de uiteindelijke beslissing wordt nog steeds genomen door de regering of gemeente waar het event zal plaatsvinden. Er is namelijk geen wettelijk kader waarop het CERM kan terugvallen. Het is uitsluitend gemaakt om organisatoren te adviseren over welke maatregelen ze op dit moment zeker in acht moeten nemen bij het organiseren van een event.”

Een groep bestaande uit wetenschappelijke experts, gespecialiseerde onderzoekers en De Alliantie van de Belgische Event Federaties creëerde het Covid Event Protocol en de CERM-matrix op initiatief van de Vlaamse Overheid.

De toekomst van de eventsector

Initiatieven zoals het CERM en de wil om een onderscheid te creëren in de sector zijn stappen in de goede richting. Maar hoe moet het verder nu er een tweede golf begonnen is?

“Op korte termijn is het belangrijk om de huidige maatregelen te respecteren. Sommige van de beperkingen die de sector opgelegd worden, zijn misschien wel buitenproportioneel, maar dat is een collectieve fout door een te snelle versoepeling van de maatregelen,” zegt Tom. “Nu moeten we deze tweede golf uitzitten en ervoor zorgen dat er nog meer kwaad vermeden kan worden.”

Op lange termijn valt het Tom op dat het verbod om fysieke events te organiseren, plus de daarbij horende digitale versnelling, ook een bijna filosofische vraag creëerde: is fysieke aanwezigheid eigenlijk wel nodig voor een geslaagd event? “Niet per se,” volgens hem. “De voorbije jaren heb ik zowel mijn eigen bureau als mijn klanten klaargestoomd om snel te kunnen overschakelen naar digitale events. Op onze website staat daarom ook ‘evenementen en live communicatie’. Bij live communicatie creëren we meer een tv-setting waarbij mensen aan de hand van een interactieve presentatie in dialoog kunnen treden of een debat kunnen voeren.”

“Het grootste voordeel van digitale events is dat je snel kan schakelen wanneer de maatregelen versoepelen of verstrengen zoals nu,” zegt Tom. “Krijgen wij bijvoorbeeld op 1 september een aanvraag voor een digitaal event, dan kan dat op 10 september of zelfs vroeger al plaatsvinden. Wanneer op lange termijn live events weer de norm worden, kunnen we er steeds voor kiezen om die toch gedeeltelijk of volledig online te houden indien nodig. Dat haalt de onzekerheid weg, want het event kan 100% gegarandeerd doorgaan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in